Mysterieuze pakketjes duiken op in Brabant: ‘De Anonieme Sjaal’ is een hit op Facebook: ‘Verbazingwekkend!’

Een sjaal breien of een muts haken en hem vervolgens voor wildvreemden achterlaten. Dat is het idee achter de Facebook-groep ‘De Anonieme Sjaal’, waar duizenden gepassioneerde breisters en haaksters zich in nog geen week tijd hebben aangesloten. Tussen de creatieve ontwerpsters zitten ook honderden Brabanders. “Deze actie straalt één en al warmte uit”, vertelt 'fervent haakster' Wilma van Andel-Groenenberg uit Andel.

De drukbezochte Facebook-pagina 'De Anonieme Sjaal' kwam anderhalve week geleden van de grond. Initiatiefneemster van deze alsmaar groeiende internethype is Linda Scheijgrond. Zij liet zich inspireren door de Canadese krant ‘Windsor Star’, waarin een verhaal stond over vrijwilligers die mutsen en sjaals in de boom hingen voor (straat)arme mensen.

Dat bracht Linda op een idee. Ze maakte zelf een sjaal, schreef er een mooie tekst bij en dropte het pakketje op een willekeurige plek. Ze deed verslag op haar Facebook-pagina, waarna een sneeuwbaleffect ontstond. Overal in het land worden nu door (voornamelijk vrouwelijke) ontwerpers pakketjes neergelegd. “En de ene sjaal is nog mooier dan de ander. Ik heb al prachtige verhalen van Brabantse droppers en vinders gehoord.”

De kledingstukken worden overal gedropt: in parken, treinen, kroegen, scholen en ga zo maar door. Meestal ook ondersteund met een lieve tekst. Wilma uit Andel dropte vorige week haar eerste pakket en is bezig met een volgende dropping. “Deze actie tovert bij zoveel mensen een lach op hun gezicht”, vertelt ze. “Ik dropte een pakket bij een supermarkt. Daarna spieken of iemand het meenam. En ja hoor, een mevrouw pakt het voorzichtig, leest het briefje, glimlacht en loopt er stralend mee weg. Dat is toch gaaf om te zien!"
Foto