Een prominente religieuze geleerde in Saoedi-ArabiŽ heeft naar verluidt een fatwa tegen het bouwen van sneeuwpoppen in het koninkrijk uitgevaardigd, met vermelding dat deze praktijk niet aanvaardbaar is voor de Islam.
Mohammad Saleh Al Minjed zei dat mensen geen sneeuwpoppen mogen bouwen of sneeuw modellen van dieren, volgens Gulf News.
Maar het maken van sneeuw modellen van levenloze dingen, zoals schepen, fruit en gebouwen, is wel acceptabel in de Islam, aldus de geleerde.
"Het is niet toegestaan om een standbeeld te maken van sneeuw, zelfs niet als dat bij wijze van spel en plezier gebeurt," zo zou hij gezegd hebben.
"God heeft de mensen de ruimte gegeven om te maken wat ze willen, van alles wat geen ziel heeft, zoals bomen, schepen, vruchten, gebouwen en ga zo maar door"" zo voegde hij eraan toe.
Voor de uitvoering van de fatwa werd geen datum vastgesteld en er was ook geen commentaar van de overheid. Elke geestelijke in Saoedi-ArabiŽ heeft recht om een fatwa uit te vaardigen, maar ze hebben wel een basis in het Saoedische recht.
Er werd in de sociale media onmiddellijk op het verhaal gereageerd. "Het heeft geen waarde in onze tradities, en degenen die zijn gefascineerd door het Westen, moeten hun uitvindingen en hun wetenschappen, maar niet hun cultuur gaan imiteren," zo zou een niet nader genoemde blogger hebben gezegd. Een ander verklaarde: "We hebben die sneeuw maar voor een korte periode, mogelijk zelfs voor slechts enkele uren, en er is altijd wel iemand die ons wil beroven van vreugde en plezier. Het lijkt erop dat het enige wat voor ons over blijft, is om te gaan zitten en koffie te drinken." Hoewel Saoedi-ArabiŽ het op een na warmste land in de wereld is, wordt het koninkrijk deze maand getroffen door sneeuwstormen, vooral in de regio Tabuk, ongeveer 1000 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Riyad.
Foto