Sneeuw, ijs en koek-en-zopie. Het zijn termen die niet snel worden geassocieerd met Saudi-Arabië. Toch heeft het land de organisatie van de Aziatische Winterspelen toegewezen gekregen.

Het toernooi moet in 2029 plaatsvinden in een nog te bouwen skiresort in het noordwesten van de steenrijke oliestaat. Het resort wordt onderdeel van het ongeveer 500 miljard euro kostende Neom-project, dat op voorspraak van de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman is opgestart.

Het Neom-project behelst de constructie van een compleet nieuwe, moderne stad aan de kust van de Rode Zee. Het is onder meer bedoeld om meer toeristen en investeerders aan te trekken.

Hoewel de temperaturen in grote delen van Saudi-Arabië zelden onder de tien graden zakken, kan het in het noordwesten 's winters wel degelijk vriezen. De organisatie gaat er desondanks vanuit dat er tijdens de Spelen vooral kunstsneeuw nodig zal zijn.

De Saudische kroonprins Bin Salman haalt vaker sportevenementen naar zijn land
Het resort moet gaan draaien op duurzame energie. Er komen onder meer outdoor skipistes, een groot zoetwatermeer, wellness-faciliteiten en een natuurreservaat.

De Aziatische Winterspelen werden voor het eerst gehouden in 1986. Het programma komt grotendeels overeen met dat van de Olympische Winterspelen. Zo is er onder meer plek voor alpineskiën, ijshockey en schaatsen.

Het is de eerste keer dat het toernooi in Saudi-Arabië wordt gehouden. Onder aanvoering van de omstreden Bin Salman organiseert het land steeds vaker grote internationale sportevenementen, zoals een Formule 1-race in Jeddah.