De wetenschapper Koen Sebregts besteedde vier jaar aan onderzoek naar de letter r. Zomaar een letter uit het alfabet waar veel achter blijkt te schuilen. De letter r is de letter uit het alfabet met de meeste manieren om hem uit te spreken. De letter kan op twintig manieren uitgesproken worden.

Uit het onderzoek kwam onder andere dat het beeld van de hogere sociale klasse van de Gooise-r achterhaald is. Steeds vaker komt deze Gooise-r namelijk voor in de Randstad, waardoor Randstad-r een betere benaming zou zijn. Deze Randstad-r wordt voornamelijk in Den Haag en Leiden veel gebruikt. Opmerkelijk is dat veel vrouwen en jongeren deze r gebruiken.

Naast de Randstad-r komt ook de huig-r en de tongpunt-r veel voor. In Amsterdam komt de tongpunt-r vaak voor en is Rotterdam is de verdeling tussen deze twee r-en gelijk. Er blijkt ook een verschil tussen mannen en vrouwen te zitten. Mannen spreken vaker met een tongpunt-r en vrouwen gebruiken vaker de huig-r.

Het onderzoek heeft plaatsgevonden op een vrij opmerkelijke plek, namelijk in de HEMA. Dit is gekozen doordat bij de HEMA allerlei publiek komt en er daarmee een brede doelgroep in het onderzoek aan bod zou komen. De mensen die deelnamen aan het onderzoek moesten een woordenlijst voorlezen. Er stonden allerlei woorden in, ook woorden zonder de letter r. De woorden waar wel een r in zat waren ook goed gevarieerd. Zo waren er woorden met een tussen-r, zoals kraai en een eind-r die lekker kan rollen. Van te voren werd niet gemeld dat het onderzoek naar de letter r zou gaan.