Een vlucht van New York naar IsraŽl is een half uur vertraagd omdat twee ultra-orthodoxe joden niet naast een vrouw wilden zitten. Dat schrijft de IsraŽlische krant Haaretz.

De mannen hadden een stoel gekregen tussen twee vrouwen in. De bemanning van het Delta-toestel probeerde de vrouwen een andere plaats te geven, maar zij weigerden, omdat ze vonden dat ze gediscrimineerd werden. Uiteindelijk bood een Amerikaanse man aan van plek te ruilen, waarna het vliegtuig kon vertrekken.

Haaretz schrijft dat er het afgelopen jaar voortdurend dergelijke incidenten zijn geweest. Zo verlieten in oktober een ultra-orthodoxe man en vrouw uiteindelijk het vliegtuig, omdat ze geen andere plaatsen kregen. Hun bagage moest weer uit het vliegtuig worden gehaald, waardoor de vlucht vijf kwartier later vertrok dan gepland. Volgens Haaretz worden vrouwen soms betaald om ergens anders te gaan zitten.

Op change.org is eind september een petitie gestart om de IsraŽlische vliegtuigmaatschappij El Al te bewegen een aparte rij in te stellen voor wie alleen naast mensen van hetzelfde geslacht wil zitten. Ruim 5000 mensen hebben de petitie ondertekend.