Ultra-orthodoxe joden in Israël krijgen een Ikea-catalogus waar geen vrouwen en meisjes in staan. Dat levert de meubelgigant veel kritiek op.

In de catalogus staan vooral meubelen die geschikt zijn voor Haredi, ultra-orthodoxe joden die samen zo'n elf procent van de Israëlische bevolking uitmaken. The krant Times of Israël schrijft dat er stapelbedden in staan voor de grote gezinnen die veel Haredi hebben, boekenkasten die op maat zijn gemaakt voor heilige boeken en klaptafels en opklapbedden die gebruikt kunnen worden als de hele familie samenkomt voor sjabbat of joodse feestdagen.

Maar zelfs aan de tafels die worden aangeprezen om als familie de feestdagen aan door te brengen, zit op de foto's geen enkele vrouw. "Waar is de moeder in deze foto?", vraagt één van de criticasters zich af op sociale media. "O, dit is geweldig. Ik wist niet dat er ook in de Haredi-gemeenschap alleenstaande ouders zijn!", schrijft een ander.

Ikea is heel populair in Israël. Alle restaurants zijn er koosjer en de winkels zijn dicht tijdens sjabbat. Volgens de meubelketen voldoet de gids dan ook aan de wens van een groep klanten. "De gids staat de Haredi-gemeenschap en andere gelovigen toe ook plezier te beleven aan de producten en oplossingen die Ikea biedt en die passen bij hun leefstijl."

Maar Ikea Israël biedt ook excuses aan. "De aangepaste brochure bevat inderdaad geen afbeeldingen van vrouwen of meisjes. Ikea Israël realiseert zich dat ze hiermee mensen voor het hoofd stoot en het bovendien niet in lijn is met de waarden die Ikea wereldwijd vertegenwoordigt. We bieden daarvoor onze oprechte verontschuldigen aan. We zorgen ervoor dat toekomstige commerciële brochures in lijn zijn met de waarden waar Ikea voor staat en die tegelijkertijd de Haredi-gemeenschap respecteren."

De bijna één miljoen Haredi's in Israël zijn herkenbaar aan hun zwarte hoeden en lange, zwarte kleding. Ze leven vaak afgezonderd van de minder strenggelovige joden. Vrouwen dragen lange rokken, lange mouwen en hoofddoeken. Mannen en vrouwen zitten gescheiden in de synagoge en bij bruiloften. Mannen en vrouwen die geen familie zijn, mogen geen fysiek contact hebben.