De Italiaanse Antonia en Giovanni waren net verloofd toen de Tweede Wereldoorlog hen uit elkaar rukte. Zeventig jaar lang leefden ze zonder elkaar, niet wetende dat ze allebei nog in leven waren.

Onlangs vonden ze elkaar via Facebook terug, waarna ze alsnog met elkaar trouwden.

Het verhaal van de inmiddels 86-jarige Antonia en de 89-jarige Giovanni is net zo romantisch als hartverscheurend. Giovanni Molinari vroeg Antonia Gottifredi ten huwelijk vlak voor de oorlog uitbrak. Giovanni werd naar het front gestuurd. Antonia beloofde op hem te wachten, maar de situatie leek uitzichtloos toen haar aanstaande in een concentratiekamp terechtkwam.

Toen Giovanni weer op vrije voeten kwam, besloot hij zijn geliefde niet direct op te zoeken, omdat hij niet wist hoeveel gevaar er nog was. Toen hij dacht dat de kust veilig genoeg was, bleek het te laat: ‘zijn’ Antonia was inmiddels getrouwd met een ander, met wie zij twee kinderen kreeg. Giovanni accepteerde zijn verlies en ging eveneens verder met zijn leven.

Jaren later gingen Antonia en Giovanni weer alleen door het leven, nadat hun partners waren overleden. Om de eenzaamheid tegen te gaan, ontdekten ze met behulp van hun kleinkinderen Facebook. Het duurde niet lang voor de twee elkaar opnieuw vonden.

De liefde bleek nog even sterk als zeventig jaar geleden. Giovanni is nog net zo romantisch als toen, vertelt Antonia over haar geliefde in de Italiaanse krant La Repubblica. Hij blijft rozen geven en uitnodigingen voor etentjes sturen.

Afgelopen weekend trouwden de twee met elkaar in de kerk van Bellano, in het gezelschap van enkele intimi. Volgens een kleinkind van Antonia, Flavia, was het een ontzettend ontroerende ceremonie.
Foto