De Amerikaanse ruimtesonde New Horizons, die op weg is naar de planeet Pluto, is wakker geworden.
Ruimtevaartorganisatie NASA twitterde dat rond 03.30 in de nacht van zaterdag op zondag.

De ‘wekker’ van de ruimtesonde is zaterdagavond rond 21.00 gegaan. De New Horizons doet er ongeveer anderhalf uur over om alle systemen te starten. Daarna gaat een signaal dat alles is gelukt naar de aarde. Dat kwam 4 uur en 25 minuten later aan bij de vluchtleiding.

De New Horizons begon in januari 2006 aan zijn ruimtereis. Sinds zijn lancering is de sonde voorbij Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus gevlogen. Naar Pluto is het nu nog 260 miljoen kilometer.

De satelliet heeft in totaal vijf jaar geslapen, omdat het teveel energie kost om hem tijdens de reis constant wakker te houden.

Pluto werd pas in 1930 ontdekt en wetenschappers weten er haast niets over. De New Horizons moet onder meer uitzoeken waaruit Pluto en zijn maan Charon bestaan. Ook moet hij hun dampkring bestuderen en kijken of er in de buurt objecten zijn die nog niet waren ontdekt.

Dat onderzoek begint volgende maand, negen jaar na vertrek, en duurt ongeveer een half jaar. Het is voor het eerst dat Pluto van dichtbij wordt bestudeerd.