De leider van de separatisten in de regio Loegansk in Oekra´ne wil een duel met president Porosjenko. Op die manier wil hij een eind maken aan de oorlog in het oosten van Oekra´ne. Dat meldt het Russische persbureau Itar-Tass.

In een open brief aan Porosjenko schrijft Igor Plotnitski: "Laten we het voorbeeld volgen van de oude Slavische leiders en de glorieuze Kazachse leiders. Degene die wint, mag de tegenpartij zijn voorwaarden opleggen voor het beŰindigen van het conflict."

Van Plotnitski mag de Oekra´ense president bepalen waar het duel wordt gehouden. Ook mag hij het wapen uitkiezen. "Ik ben er niet tegen als het duel live op televisie wordt uitgezonden, als dat mogelijk is", voegt de rebellenleider eraan toe.

Elke partij mag tien secondanten en tien vertegenwoordigers van de media meenemen om toe te zien op een eerlijk verloop. De Oekra´ense president heeft nog niet gereageerd op de uitnodiging.

De premier, Arseni Jatsenjoek, zei vanochtend in een vergadering van zijn regering dat hij niet van plan is te gaan praten met de separatisten over een oplossing voor de oorlog. "Wij zullen geen directe besprekingen voeren met Russische terroristen", zei Jatsenjoek.

Hij vindt dat alle partijen zich moeten houden aan de afspraken die in september zijn gemaakt in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Toen werd onder andere afgesproken dat er een staakt-het-vuren in acht zou worden genomen, maar die afspraak is door beide partijen geregeld geschonden.