De met uitsterven bedreigde Siberische tijger die de Russische president Poetin onlangs in het wild losliet, is de grens met China overgestoken. Het dier draagt een gps-halsband waardoor het kan worden gevolgd.

De Russen maken zich zorgen over Kuzya, zoals de tijger heet. In het noordoosten van China is het risico groter dat de tijger in de buurt van mensen komt en dan zou het met hem slecht kunnen aflopen.
De Chinezen maken werk van de zoektocht. Het dier is gelokaliseerd in een natuurreservaat. De Chinezen zetten zo'n zestig camera's in het gebied neer, in de hoop de tijger te vinden.

In mei zette Rusland drie Siberische tijgers uit. President Poetin, gekleed in spijkerbroek en leren jack, verrichte de officiële handeling door het hek open te zetten en de dieren vrij te laten.

De bedoeling was dat de dieren gingen leven in hun habitat in het dichtbeboste Amur-gebied. Het gaat slecht met de Siberische tijger. Er zouden nog maar zo'n 360 dieren in het wild leven in Rusland.

Poetin laat zich graag voorstaan op zijn betrokkenheid bij dieren in het wild. Zo vloog hij in 2012 als deltavlieger mee met vijf Siberische kraanvogels, die ook met uitsterven worden bedreigd, om die ertoe te bewegen voor het invallen van de winter in zuidelijke richting te vliegen.
Foto