Een van de grootste mysteries uit de Canadese geschiedenis lijkt na bijna 170 jaar te zijn opgelost. Duikers hebben een van de twee schepen teruggevonden, waarmee de Britse ontdekkingsreiziger John Franklin de eerste reis naar het noordpoolgebied maakte.

Dat heeft de Canadese premier Stephen Harper bekendgemaakt. Hij noemt het een 'historisch moment'.

Ontdekkingsreiziger Franklin voer met twee schepen in het Noordpoolgebied. Hij wilde de Noordwestelijke Doorvaart in kaart brengen, maar beide schepen liepen vast in het ijs. 129 mensen kwamen om het leven.

Wat er precies is gebeurd, is tot op vandaag onduidelijk en staat bekend als een van de grootste mysteries van de Britse ontdekkingsreizen. Het schip is in 1845 voor het laatst gezien door een walvisvaarder.

In al die jaren daarna is er wel gezocht, maar werd er nooit een spoor van de bemanning of de schepen gevonden. Om welk van de twee schepen, de HMS Terror en de HMS Erebus, het gaat, is volgens de premier nog niet duidelijk.

Het wrak werd ontdekt met een van op afstand bediende duikboot op amper 11 meter diepte. Het houten schip is in al die jaren grotendeels intact gebleven.