De Chinese Jiang Ai-wu was zes toen ze de verkeerde trein pakte. Pas 37 jaar later kon ze haar ouders weer in de armen sluiten.

Nadat Jiang Ai-wu als klein meisje de verkeerde trein pakte in de provincie Hunan, probeerde ze nog thuis te komen. "Ik had geen idee waar ik heenging en de ene verkeerde trein leidde tot de andere verkeerde trein. Hoe harder ik probeerde om thuis te komen, hoe verder ik van ze vandaan reed", zegt ze nu volgens de Britse krant Daily Mail, die over de bijzondere hereniging schrijft.

Het doodsbange kind kwam 725 kilometer verderop terecht in de provincie Xuhzou, in het oosten van China. Daar ontfermden de autoriteiten zich over het meisje.
"Ik heb mijn eigen familie altijd willen vinden, maar ik was zo jong dat ik niet wist hoe ik dat moest doen. Ik kende mijn eigen adres niet eens. Langzaamaan kwam het besef dat ik me moest focussen op mijn eigen leven, maar ik heb nooit de hoop opgegeven dat mijn vader en moeder mij op een dag zouden komen halen."

Haar ouders bleven haar zoeken, maar zonder resultaat. "We waren wanhopig", vertelt moeder Ju Yeh. "We gingen naar de politie, doorzochten de stad, gingen naar alle trein- en busstations, maar we konden haar nergens vinden. We wisten niet wat we moesten denken van wat er met haar was gebeurd."
Pas toen de dochter van Jiang Ai-wu zich inzette om haar opa en oma te vinden, had de zoektocht succes. Dochter Mei nam contact op met een website voor vermiste personen en zocht bijna een jaar naar haar familieleden. Ze ontdekte dat de familie naar een andere provincie was verhuisd.

Moeder Ju Yeh: "Ik kon het niet geloven toen ik een telefoontje kreeg met de vraag of ik ooit mijn dochter was kwijtgeraakt. Toen kwam mijn kleine Ai-wu aan de telefoon en het was alsof ze nooit was weggeweest." Ook Ai-wu is erg blij dat ze haar ouders na 37 jaar heeft gevonden. "We hebben heel veel in te halen, ik heb een hele nieuwe familie die ik moet leren kennen."