In China heeft een man die als kind werd ontvoerd zijn biologische moeder teruggevonden dankzij de herinnering aan zijn geboortedorp.

Li Jengwei werd 37 jaar geleden geboren in de provincie Yunnan. Vier jaar later lokte een buurman hem met een stuk speelgoed en verkocht hem 2000 kilometer verderop in de provincie Honan. Daar groeide hij op bij 'adoptieouders'.

Zijn echte ouders vergat hij nooit. "Ik maakte er een gewoonte van om me te herinneren hoe ze eruitzagen en hoe het er rond ons huis uitzag", zei hij vorige week tegen een plaatselijk tv-station.

Te druk
De herinneringen deden hem pijn, maar hij was te druk met zijn werk en zijn gezin om zijn echte ouders op te sporen. Dat veranderde door de succesvolle zoektocht van twee vaders van ontvoerde kinderen, verhalen die in China veel publiciteit kregen. Een daarvan werd zelfs verfilmd.

"Toen ik dat verhaal zag, dacht ik bij mezelf: ik moet mijn biologische ouders zien te vinden voordat ze overleden zijn."

Tekening
Met hulp van zijn herinneringen maakte hij een tekening van zijn geboortedorp en verspreidde die op sociale media. Daarop waren een school, een bamboebos en een meertje te zien.

"Ik ben een kind op zoek naar mijn thuis. Ik werd in 1989 door een kale buurman meegenomen uit Honan, toen ik 4 jaar oud was", zei Li in het filmpje dat duizenden keren werd gedeeld.

Politieagenten wisten het dorpje te traceren en ook de vrouw die al 33 jaar haar kind kwijt was. Haar dna matchte met dat van Li. Zijn vader bleek al overleden.

Li is gisteren met zijn moeder herenigd.