Hij was net uit eten geweest en zou thuis nog een ijsje gaan eten, toen hij bij de buren geschreeuw hoorde. Een paar seconden later, op Vaderdag, verrichtte Martijn Bunte uit het Overijsselse Glane een heldendaad: hij redde zijn 3-jarige buurjongetje van de verdrinkingsdood.

"Je doet gewoon wat je ingegeven wordt", zegt Bunte tegen RTL Nieuws. "Ik reageerde gewoon op iets wat ik hoorde."

In eerste instantie lijkt er niks aan de hand als Bunte aan het begin van de avond in de tuin een ijsje eet. Hij hoort buren de naam van één van hun kinderen roepen, maar verder niks. "Op een gegeven moment ging het roepen over in paniek. Ik hoorde geschreeuw en plonzend water."

Als Bunte, gealarmeerd door het geschreeuw, over de schutting kijkt, ziet hij een kind in het water drijven. Hij bedenkt zich geen moment en schiet te hulp. "Ik ben geen jonge God en ook niet atletisch, maar mijn vriendin was wel onder de indruk hoe snel ik over die schutting sprong."

In de tuin van de buren aangekomen ziet hij hoe de moeder in shock is. "Ze stond als vastgenageld aan de grond. Dat is ook wel begrijpelijk. Ze hadden geluk dat er een buitenstaander in de buurt was."
Ervaring met dit soort reddingsacties heeft hij niet. "Je doet gewoon wat je weleens op tv ziet", zegt hij.

Het kind blijkt helemaal blauw aangelopen, een teken voor Bunte dat het in ademnood zit. Hij pakt het kind, gaat op de grond zitten en legt het over zijn benen. Daar, op het gazon van de buren, geeft hij de peuter ferme tikken op de rug totdat er water uit de mond en de neus komt. Ondertussen bellen omstanders 1-1-2. Als de eerste hulpdiensten arriveren, begint de 3-jarige een klein beetje te ademen en vervolgens te huilen. Het kind wordt met spoed naar het ziekenhuis in Enschede vervoerd, en later naar het UMCG in Groningen.

Terwijl de hulpdiensten het werk van Bunte overnemen, vertelt een politieagent dat hij zojuist een leven heeft gered. Dat besef komt bij Bunte nu langzaam ook, een paar uur na het incident. "Nu daalt het allemaal."

Hoe de peuter in het water terechtkwam weet Bunte niet. Zelf heeft hij een dochter van 11: "Water en kleine kinderen is altijd tricky."