Leroy Hölscher (20) uit Emmer-Compascuum redde een 99-jarige man uit Ter Apel van een verdrinkingsdood. Ruim twee weken hield hij dat verborgen, tot zijn werkgever de krant belde.

Koffiepauze bij Autoschade De Poel in Emmen. Onderwerp van gesprek: het bloedhete weekend. Of Leroy Hölscher nog is wezen zwemmen? ,,Neuh, maar ik heb gisteren wel een man uit het water gered.”

De 20-jarige automonteur zegt het tussen twee slokken koffie door. Hij doet zijn verhaal en keert terug tot de orde van de dag: sleutelen aan vooral airco’s die zijn bezweken onder de hitte. Wat de bescheiden Emmer-Compascumer betreft blijft het hierbij. Tot zijn werkgever hem overhaalt alsnog zijn avontuur aan de krant te vertellen.

Terug naar zondagmiddag 15 juli. Leroy maakt met zijn vriendin Jolien Veenstra [18] op verzoek van zijn baas een proefritje in een pas gerepareerde VW Golf van een klant.

Nadat ze net over de grens in Rütenbrock hebben getankt, toeren ze via Lindloh terug naar Emmer-Compascuum. Rijdend op de Kalkovenwijk West ziet Leroy vanuit zijn ooghoek tussen het riet in de wijk een hoofd en twee zwaaiende armen.

,,De man schreeuwde om hulp. Omdat het aan de overkant was, ben ik snel omgereden. Een 99-jarige man uit Ter Apel lag met scootmobiel en al in het water. Hij was op weg naar het oude douanekantoor waar hij dacht oude bekenden te kunnen ontmoeten, maar had zich vergist'', vertelt Hölscher.

De man op de scootmobiel reed aan de kant van het kanaal waar de verharde weg ophoudt. ,,Toen hij op het zandpad wilde keren, ging het mis. In plaats van in de achteruit schakelde hij zijn scootmobiel in de vooruit en reed rechtdoor het water in. De achterwielen van de scootmobiel bleven achter de beschoeiing haken. Dat is zijn geluk geweest, anders had hij het waarschijnlijk niet overleefd.”

Hölscher belde 112 en sprong in het water. Hij benadrukt dat zijn actie slechts bij de gratie van plaatsgenoot Dick Bos kon slagen. ,,Ik stond net in het water, toen hij er vanaf de andere kant in sprong. In mijn eentje had ik de man nooit op de wal kunnen krijgen. Het was een zware dobber. De andere oever was inmiddels volgestroomd met mensen die foto’s en filmpjes maakten.”

Ondersteund door vriendin Jolien, die in de zorg werkt, krabbelde de bejaarde op de wal. Daags na het ongeluk zocht het jonge stel de bejaarde man op, om vast te stellen dat hij het er goed had afgebracht. ,,Hij vroeg nog wat wij er voor moesten hebben. Niks natuurlijk”, zegt Leroy.

Leroy en zijn vriendin tonen de plek waar het gebeurd is. Waar het gapende gat in de rietkraag zit, is de Ter Apeler met zijn scootmobiel te water geraakt. Onvermijdelijke vraag: willen jullie op de foto? Ja, mits Dick Bos ook komt. En Frans Schepers, die heeft geholpen de scootmobiel af te voeren. Ere wie ere toekomt, toch?

Als beiden niet telefonisch bereikbaar zijn, schikt Leroy zich in zijn lot. Schoorvoetend gaat hij met vriendin op de foto.