De Duitse satirische partij Die Partei heeft een zetel in het Europees Parlement bemachtigd. De politieke partij profiteert zo samen met zes andere partijen van de opgeheven kiesdrempel. Op het partijprogramma staan het afschaffen van de zomertijd en het bouwen van nieuwe muren, het liefst om Zwitserland. Doelstelling in Brussel is het wegsluizen van zoveel mogelijk geld.
De politieke partij is in 2004 opgericht door het satirische maandblad Titanic. Die Partei wil een alternatief bieden aan kiezers die teleurgesteld zijn in andere partijen. In de praktijk is de fractie meer een handig promotiemiddel voor het tijdschrift en als partij niet serieus te nemen.
Om zoveel mogelijk geld binnen te halen wil Die Partei bijvoorbeeld maandelijks van afgevaardigde wisselen. De fractie wil in totaal zestig partijleden de kans geven om in het parlement te zitten.

Elk van deze leden krijgt naast een eenmalige vergoeding van 33.000 euro, zes maanden wachtgeld. We willen zo de EU, net als een klein Zuid-Europees land uitmelken, zegt lijsttrekker Martin Sonneborn.

Sonneborn zegt zijn taak serieus te nemen en wil zich vier weken intensief gaan voorbereiden op zijn ontslag. Raar vindt hij deze doelstelling van zijn partij zeker niet. "Ik denk niet dat wij de gekste partij in het Europese Parlement zijn."

Andere programmapunten van Die Partei zijn onder meer het afschaffen van de zomertijd. Deze maatregel zorgt voor een belangrijk extra uur slaap per jaar.

Daarnaast roept de fractie op tot de bouw van nieuwe muren in Europa, het liefst in Zwitserland, want die hebben het verdiend. Mocht dit niet lukken dan is een herstel van het IJzeren Gordijn ook prima.
De politieke partij ziet ook Bondskanselier Angela Merkel graag vertrekken. Dat moet net als bij de voormalig Egyptische president Hosni Mubarak gebeuren via een showproces. De locatie voor dit proces is ook al bekend, het Olympiastadion in Berlijn. Een kooi voor Merkel kan daarbij natuurlijk niet ontbreken.