De topman van de Amerikaanse doe-het-zelfketen Home Depot, Robert Nardelli, is opgestapt. Hij lag onder vuur omdat Home Depot had geknoeid met optiepakketten. Ook vielen de resultaten van het concern tegen door de afgekoelde huizenmarkt in de Verenigde Staten.
Nardelli heeft zijn besluit in samenspraak met zijn collegabestuurders genomen, zo meldde Home Depot woensdag. Voor hem is een vertrekregeling met een waarde van 210 miljoen dollar (151 miljoen euro) geregeld.
De vertrekregeling is zelfs voor Amerikaanse begrippen riant. In 2003 ontstond grote ophef toen bleek dat de topman van de New Yorkse beurs, Richard Grasso, voor zichzelf een pensioen van ongeveer 180 miljoen dollar had geregeld. Eerder was de veel gelauwerde bestuurder Jack Welch onder vuur komen te liggen omdat hij bij zijn vertrek bij General Electric allerlei extraatjes kreeg, zoals het gebruik van de zakenjet en een New Yorks bedrijfsappartement van het conglomeraat.
Vorige maand bleek dat Home Depot voor 200 miljoen dollar aan kosten voor optieregelingen voor het personeel niet had gemeld. Ook andere bedrijven, zoals computerfabrikant Apple, zijn onder druk komen te staan doordat gegevens over uitgedeelde optiepakketten niet klopten. Apple liet vorige week weten nog wel vertrouwen te hebben in zijn topman Steve Jobs.
Nardelli, die eind 2000 arriveerde bij Home Depot, wordt opgevolgd door Frank Blake. Hij was al zijn plaatsvervanger.