Schrijft u binnenkort een belangrijk paper of moet u een presentatie geven aan een grote groep mensen? Een tip: noem uw middelste initialen. Hierdoor schatten mensen u intelligenter in dan wanneer u ze niet noemt.
Wetenschappers van de universiteit van Limerick hebben diverse onderzoeken naar middelste initialen geanalyseerd en concluderen nu dat middelste initialen belangrijk kunnen zijn voor carrièreperspectieven.
“Het is opvallend dat middelste initialen vaak worden genoemd wanneer iemand wil aantonen dat hij intelligent is”, vertelt onderzoeker Eric R. Igou van de universiteit van Limerick. Een goed voorbeeld is een paper. “Nu blijkt dat het ook zeker effect heeft. De perceptie op iemand kan veranderen wanneer initialen genoemd worden.” Heeft iemand geen middelste initialen? Dan zien anderen hem als iemand met een lagere status.
De onderzoekers bekeken meerdere studies, waar in totaal meer dan 500 proefpersonen aan meededen. In één onderzoek wordt een essay van auteur David Clark minder goed beoordeeld dan hetzelfde essay van auteur David F. P. R. Clark.
Het positieve effect van de middelste initialen werkt alleen wanneer iemand intellectueel wil uitblinken. Het heeft dus geen effect op de inschatting van bijvoorbeeld sportieve prestaties. Messi krijgt dus waarschijnlijk geen hoger salaris, wanneer hij zichzelf Lionel A. Messie gaat noemen. En mogelijk krijgt acteur Leonardo DiCaprio geen betere rollen als Leonardo W. DiCaprio.
Het paper van de onderzoekers heet ‘Middle name initials enhance evaluations of intellectual performance’ en verschijnt in het Europese journaal van de sociale psychologie.