Mensen kunnen onbewust ruiken of iemand van het andere geslacht is, blijkt uit nieuw onderzoek.

Als heteroseksuele mannen of vrouwen worden blootgesteld aan geurstoffen van het andere geslacht, zijn ze eerder geneigd om de andere sekse te herkennen in een gestalte op de computer.

Wanneer mensen homoseksueel zijn, worden ze bij hun waarnemingen juist beÔnvloed door deze zogenoemde feromonen van hetzelfde geslacht.

Dat melden Chinese onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door heteroseksuele en homoseksuele proefpersonen te laten kijken naar bewegende gestaltes van mensen op een computerscherm.

De gestaltes werden weergegeven in de vorm van twaalf punten die het hoofd, de longen en enkele andere belangrijke onderdelen van het lichaam representeerden, zodat niet goed was te zien of het ging of een man of een vrouw.

De proefpersonen werden tijdens het kijken naar de beelden soms blootgesteld aan androstadiŽnon, een mannelijke geurstof die onder meer wordt aangemaakt in de oksels van mannen. Op andere momenten werden ze geconfronteerd met estratetraenol, een vrouwelijke geurstof die onder meer voorkomt in de urine van vrouwen.

Deze geuren zijn te zwak om bewust te worden waargenomen door mensen.

Toch bleek uit het onderzoek dat de proefpersonen door de feromonen werden beÔnvloed bij hun waarneming van de gestaltes, afhankelijk van hun seksuele oriŽntatie.

Volgens de wetenschappers suggereren de bevindingen dat de geurstoffen een grote rol spelen bij seksuele communicatie.

ďOnze bevindingen laten zien dat de menselijke neus het geslacht van iemand kan ruiken aan de afscheidingen uit menselijk lichaam, zelfs als we denken dat we niets ruikenĒ, verklaart hoofdonderzoeker Wen Zhou op nieuwssite ScienceDaily.