Hij verminkte het gezicht van een vierjarig kind. Daarom moet de Amerikaanse pitbull Mickey de rest van zijn leven achter tralies doorbrengen.

Dat heeft de rechter in het Amerikaanse Phoenix bepaald. De hond vloog in februari van dit jaar een kind aan dat daardoor ernstige verwondingen opliep aan het gezicht.

Zowel de ouders van het jongetje als de eigenaar van de pitbull vonden dat de hond daarom moest worden afgemaakt. Een groep dierenrechtenactivisten wilde dat koste wat kost voorkomen en richtte een speciale Facebook-pagina op.

Verantwoordelijkheid bij de eigenaren
Dat Mickey een kind aanviel was het gevolg van de omstandigheden waarin hij leefde, stelden de activisten. De verantwoordelijkheid voor de aanval lag niet bij de pitbull, maar bij de eigenaren van de hond.

Volgens een diergedragsdeskundige was de hond misbruikt en was hij gewend zijn territorium te verdedigen. De rechter ging daarin mee. "Het gaat hier om een tragedie. Voor het kind is het gewoon verschrikkelijk, maar ik denk dat hier vooral volwassenen voor verantwoordelijk zijn", zei de rechter, die daarmee voorkwam dat de hond de doodstraf kreeg. De hond moet nu levenslang verblijven in een asiel en wordt gecastreerd.

Om de rest van zijn leven voor het dier te kunnen zorgen, wordt er door de dierenrechtenactivisten nu geld ingezameld. Ze hopen een bedrag van 10.000 dollar, ruim 7.000 euro, binnen te halen.
Foto