Baarden zijn op dit moment erg populair. Het is echter de vraag voor hoelang nog. Uit Australisch onderzoek blijkt dat baarden snel minder aantrekkelijk worden als veel mannen een behaard gezicht hebben.

Omgekeerd geldt ook: mensen vinden baarden erg spannend als er minder baarden zijn. Dat schrijven wetenschappers van de universiteit van New South Wales in het blad Biology Letters.

De onderzoekers lieten aan bijna 1700 proefpersonen foto's zien van mannen met een stoppelbaard van 5 dagen, 10 dagen en een van een volle baard. Zij moesten aangeven hoe aantrekkelijk ze de mannen op de foto vonden. Vrouwen én mannen die eerst veel baarden hadden gezien, vonden mannen zonder baard het aantrekkelijkst en andersom.

De resultaten van het onderzoek passen in de evolutietheorie van Darwin. Mensen voelen zich seksueel aangetrokken tot mensen die een zeldzaam voorkomen hebben.

De onderzoekers verwachten dat de piek van de baardhype is bereikt, nu 'steeds meer mannen een baardje laten staan zoals George Clooney er een heeft'.