Mannen met baarden, ze zijn inmiddels niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Wat begon als een hype is een blijvertje gebleken. En dat is niet gek, want vrouwen houden van baarden, blijkt uit onderzoek.

Onderzoekers vroegen 8.500 vrouwen om mannen met en zonder baard een cijfer te geven voor de mate waarin ze geschikt werden geacht als partner. De mannen zijn gefotografeerd vlak nadat ze zich geschoren hadden, vijf dagen later, tien dagen later en nog eens vier weken na de scheerbeurt. De resultaten waren extreem: werkelijk elke vrouw gaf de voorkeur aan een man met gezichtsbeharing.

Het liefst zagen de vrouwen een man met een klein baardje, tien dagen na het scheren dus, gevolgd door een volle baard van vier weken en lichte stoppels van vijf dagen. De onderzoekers hebben wel een verklaring: we associëren baarden met de leeftijd en de sociale dominantie van een man. “Vrouwen vinden een baard vooral aantrekkelijk als ze op zoek zijn naar een serieuze relatie, omdat ze een indicator zijn van de mate waarin een man succesvol kan concurreren met andere mannen op sociaal gebied.”