Jarenlang lag er een fortuin op de kast van Carry, maar ze kwam er pas achter toen het AVRO-programma Cash op Zolder bij haar langskwam. Het Chinese beeldje op de kast, dat haar vader ooit had gekocht, leverde bij een veiling 322.000 euro op.
Bij Cash op Zolder lopen taxateurs door iemands huis, op zoek naar waardevolle voorwerpen. Carry had zichzelf opgegeven voor het programma, in de hoop 5000 euro op te halen voor een verbouwing in haar huis.
Dankzij de veiling van het wit porseleinen beeld van de godin Guanyin kan ze zelfs een heel huis kopen. Het beeld is gemaakt door He Chaozong, een beroemde kunstenaar uit de late Ming-dynastie (17de eeuw). Hij wordt door de programmamakers "de Rembrandt van het Blanc de Chine-porselein" genoemd. Werken van He Chaozong staan onder meer in het Rijksmuseum en het Victoria and Albert Museum in Londen.
De taxateurs hadden in eerste instantie niet door dat het om een werk van He Chaozong ging. Achter op het beeld stond een nauwelijks leesbare stempel met Chinese tekens. Na onderzoek door een specialist bleek het een zegel te zijn van He Chaozong.
Het beeld was getaxeerd op 300 tot 500 euro. Uiteindelijk werd het werk voor 322.000 euro gekocht door een Chinese handelaar.
De opbrengst is een recordbedrag voor het veilingbedrijf, zegt veilingmeester Albert Keddeman: "Vooraf ontvingen we al veel aanvragen voor conditierapporten van het beeldje vanuit het buitenland, maar deze recordopbrengst had ik niet zien aankomen. Het is het hoogste bedrag dat ik ooit heb afgeslagen op een kunst- en antiekveiling!"
Ook taxateur Frederik Baerveldt had niet gedacht dat het beeldje zo veel zou opleveren: "Dit enorm hoge bedrag was niet te voorspellen, het was de gekte van het moment. Ik denk dat dit het allerhoogste bedrag is dat in Nederland ooit is geboden voor een Blanc de Chine-beeldje."
"En dan te bedenken dat er vroeger in het huis, waar ik het beeldje op een kast vond, gewoon binnen gevoetbald werd door de kinderen!"
Chinees porselein is op dit moment erg in trek bij Chinezen. Zij leggen vaak hoge bedragen neer voor het terughalen van hun eigen culturele erfgoed.
De uitzending van Cash op Zolder, waarin de veiling van het beeldje te zien is, wordt op donderdag uitgezonden om 19.25 uur op Nederland 2.
Foto