Een programma dat nog niet eens op televisie is uitgezonden, veroorzaakt nu al controverse. De Amerikaanse zender Lifetime heeft een realityserie aangekondigd waarin vrouwen in de natuur moeten bevallen, zonder de hulp van artsen.

‘Wat gebeurt er wanneer ouders besluiten om hun baby zonder begeleiding in de natuur ter wereld brengen’, is de vraag die de zender zich stelde bij het bedenken van het format. Met de serie Born in the Wild hoopt men een antwoord te vinden op die vraag.

Verloskundigen menen het antwoord al lang te kennen. ‘Veel mensen hebben nu onterecht de indruk dat de zwangerschap te veel gemedicaliseerd wordt’, aldus gynaecoloog Ron Jaekle tegen Entertainment Weekly. ‘Het natuurlijke bevallingsproces heeft in het verleden veel levens gekost. Per 1.000 geboren baby’s stierf er rond het jaar 1900 één vrouw tijdens de bevalling. Tegenwoordig is dat slechts 0,1 vrouw op 1.000 baby’s.’

Lifetime zegt volgens de Daily Mail de nodige voorzorgsmaatregelen genomen te hebben. Zo mogen alleen gezonde vrouwen deelnemen die al eerder een kind kregen. De ouders mogen de geboorteplek weliswaar zelf uitzoeken, maar die mag niet te ver van een ziekenhuis verwijderd zijn.

Tijdens de uitzending is er ook een arts aanwezig die desnoods kan ingrijpen indien het toch dreigt mis te gaan.

De bedenkers van het format lieten zich inspireren door een YouTube-video waarin te zien is hoe een vrouw middenin de natuur haar vierde kind ter wereld brengt. De beelden van de bevalling werden al meer dan twintig miljoen keer bekeken.