Een voodoo-ritueel in de stad Groningen is vorig jaar november volledig uit de hand gelopen. Een vrouw bracht een bezoek aan zogeheten brua-genezer voor een behandeling met whisky en sigaren. Maar de behandeling sloeg niet aan en de vrouw werd ziek. Haar familie ging daarop verhaal halen.
Om de vrouw van haar ziekte af te helpen besloot de familie dat alles wat met het ritueel te maken had vernietigd moest worden. 'En dus werd de woning aan de Menadostraat kort en klein geslagen en werd er brand gesticht', aldus Pieter van Rest van het Openbaar Ministerie. Een vrouw die toevallig in het huis aanwezig was werd besprenkeld met een brandbare vloeistof. Omstanders konden het vuur op tijd blussen. Er raakte niemand gewond.
Brua is een occulte religie die veel voorkomt op de Nederlandse Antillen. Er wordt veel gebruik gemaakt van magische praktijken (zwarte magie) die de grenzen van het natuurlijke overschrijden. Mensen die bijvoorbeeld aan depressies lijden of niet lekker in hun vel zitten kunnen terecht bij iemand met 'bijzondere krachten'. Net als bijvoorbeeld Winti wordt Brua vaak geschaard onder de verzamelnaam Voodoo.
De familieleden staan donderdag terecht. Ze worden onder meer verdacht van brandstichting, mishandeling, vernieling en poging tot doodslag. De oudste verdachte is 65 jaar, de jongste is dertien jaar oud. Volgens Van Rest is de aanleiding in deze zaak van ondergeschikt belang. 'Of dat boosheid is geweest of een religieus motief, je moet uiteindelijk met je handen van andermans spullen afblijven.'