Een misplaatste 1 april grap heeft op een basisschool in Heerhugowaard veel stof doen opwaaien, vertelt een meeschrijver. 'De school communiceerde via haar officiële kanaal dat de juf van kleuterklas 1/2C tijdens een ICT-training een prijs gewonnen had. Deze prijs hield in dat ieder kind een eigen Apple iPad gewonnen zou hebben en dat de ouders aanwezig moesten zijn bij het in ontvangst nemen van de prijs.'
Natuurlijk dachten een aantal scherpe ouders dat het om een 1 april grap zou gaan. Aan de andere kant kan een school zich ook niet lenen voor een grap met zo een grote impact en waarbij een huishouden betrokken en gedupeerd kan worden! In deze tijd heeft niet iedere ouder het geld om een tablet te kopen. Maar als Apple met naam en toenaam ook nog genoemd wordt en de juf blijft de dag na het versturen van de nieuwsbrief achter de brief staan, beginnen sommige ouders en dus kinderen te geloven in de superprijs. Niets (b)leek minder waar. Op 1 april was de winnende klas afgeplakt met allemaal Apple banners en door een kiertje konden de ouders de zwarte ‘iCentre tassen’ op de stoelen zien pronken. Buiten deed de juf mee aan een ‘leuke’ 1 april grap. Vol verwachting, zenuwen en met glinsterende oogjes van geluk gilden de kinderen toen ze de juf aan zagen komen lopen. De deur ging van het slot en de kinderen renden naar de tassen.
De teleurstelling in de ogen van ‘onze’ kinderen was enorm en de gevolgde emotionele reactie bij een aantal ouders was voelbaar. Van puur geluk naar diepe droefenis, van huilende kinderen tot van schande sprekende ouders. Zou dat de bedoeling geweest zijn? In de tas zat geen tablet maar een met haar gewatteerde pet met een sticker erop geplakt ‘Aai-pet'.
De juf sprak de kinderen toe “Kinderen, jullie snappen dat het een 1 april grap is. Ook de kinderen van de hogere klassen denken dat wij een iPad gewonnen hebben. Daarom zetten jullie de’ Aai-pet’ op en gaan we langs alle klassen en roepen we 1 april!”.
Natuurlijk is het 1 april en is het dag van de grappen, maar er zijn morele grenzen die deze basisschool overschreden heeft. Op het schoolplein ging de discussie flink door. “Mijn dochter vertelde vrijdag nog dat ze er zelfs in de klas over gesproken hebben en dus is een extra lading/verwachting geschept”, aldus een verontwaardigde moeder. Dit is een artikel van een meeschrijver. De redactie van Dichtbij heeft de school om een reactie gevraagd. De grap is uitgehaald, en de meeschrijver/ouder die dit stuk plaatste wilde die grap 'pareren' met dit artikel. Ouders & kinderen waren echter niet op de hoogte dat het hier om een grap ging met de beloofde iPads, dus het verhaal en de quotes zijn naar waarheid. De naam van de school is op verzoek van de meeschrijver uit het stuk gehaald.