Het Duitse softwarebedrijf SAP zoekt actief naar mensen met autisme voor het testen van software en het ontdekken van bugs. Het bedrijf ziet autisme niet als een belemmering, maar zelfs als een pré voor bepaalde functies, zo schrijft The Wall Street Journal.
Deskundigen omschrijven het initiatief tegenover zakenkrant The Wall Street Journal als bewonderenswaardig, aangezien ongeveer 85 procent van de volwassenen met autisme werkloos is.
Het afgelopen jaar testte SAP het werken met autisten uit in Duitsland, India en Ierland, maar donderdag maakte SAP bekend dat het de test uitrolt naar vier Noord-Amerikaanse kantoren. Het doel is om in 2020 ongeveer 650 medewerkers met autisme in dienst te hebben.
Jose Velasco, initiatiefnemer van het plan bij SAP, heeft zelf twee kinderen met autisme. Hij vertelt aan The Wall Street Journal: “Mensen met een stoornis in het autistisch spectrum hebben vaak repetitief gedrag en hebben de neiging om veel aandacht te besteden aan details. Dat maakt ze geschikt als software testers of ‘debuggers’.”
Maar volgens Velasco zijn er meer redenen om autisten aan te nemen. “Ze hebben een zeer gestructureerd karakter en bereiken nauwkeurige resultaten. Dat zijn eigenschappen die voor de organisatie van waarde kunnen zijn.”
De kandidaten worden marktconform betaald en als ze slagen worden ze na een jaar ingehuurd als fulltime medewerkers. Een mentor en een training moeten de slagingskansen voor autistische medewerkers verhogen.