Een kostbaar Faberg-ei dat meer dan een eeuw vermist was, is opgedoken in het Amerikaanse Midden-Westen. De gelukkige vinder had het ei voor de goudwaarde gekocht en ontdekte bij toeval dat het miljoenen waard is.

Het gaat om een gouden ei op een standaard, van zo'n 8 centimeter groot, dat is versierd met diamanten en saffieren. Binnenin zit een horloge van het luxe merk Vacheron Constantin. Het was in 1887 een paascadeau van tsaar Alexander III aan zijn vrouw Maria Feodorovna.

De eigenaar, die anoniem wil blijven, kocht het kostbare kleinood bij een antiekwinkel voor 10.000 euro. Hij dacht het wel te kunnen doorverkopen aan een goudsmelter, maar niemand wilde het bedrag betalen dat hij ervoor had betaald.

Bang dat het ei hem alleen maar geld zou kosten, besloot hij ten einde raad de woorden "ei" en "Vacheron Constantin" te googelen. Zo kwam hij erachter dat het ei een van de acht verloren Faberg-eieren is.

Tsaar Alexander liet juwelier Carl Faberg vijftig eieren maken voor zijn vrouw. Na de Russische Revolutie verkochten de sovjets de keizerlijke schatten om de schatkist te spekken. Acht eieren raakten spoorloos.

Lang werd gevreesd dat het ei was omgesmolten voor het goud, maar in 1964 werd het verkocht op een veiling in New York. Toen was niet duidelijk dat het om een echt Faberg-ei ging, dus ging het van de hand voor een schijntje en verdween daarna weer uit beeld.

Toen de nieuwe eigenaar erachter kwam wat hij in handen had, kon hij nachtenlang niet slapen. Hij vloog speciaal naar Londen om foto's van zijn vondst aan een juweelexpert te laten zien. Die sloeg steil achterover van de ontdekking.

Het ei is inmiddels voor ruim 20 miljoen dollar doorverkocht aan een verzamelaar. Voordat het opnieuw voor het publiek uit het zicht verdwijnt, zal het vanaf 14 april vier dagen lang te zien zijn in Londen. De laatste keer dat het ei tentoongesteld was, was in 1904.
Foto