Olifanten kunnen aan de stem van mensen horen of ze een gevaar vormen of niet. De dieren kunnen bijvoorbeeld het verschil merken tussen een gevaarlijke Masai-krijger en een onschuldige Kemba-boer, ontdekten onderzoekers van de universiteit van Sussex.
Het was een onderzoeker opgevallen dat de dieren zich anders gedroegen rond de Masai. "Als je een Masai-man een lift geeft in je auto, dan zie je dat de olifanten zich anders gedragen. Ze letten beter op je auto en je ziet ze ruiken en luisteren."
De onderzoekers besloten daarop opnames van mensenstemmen af te spelen bij een olifantenkudde om te zien hoe de dieren reageerden. Door verschillende personen werd de zin "Kijk, kijk, er komt een groep olifanten aan" ingesproken.
Het bleek dat de olifanten veel banger reageerden als een Masai-man het zei dan als het een man van de Kemba-stam was. Volgens de onderzoekers weten de dieren dat ze veel vaker in aanvaring komen met de Masai, die vee houden, dan met de Kemba, die voornamelijk aan landbouw doen.
Bovendien reageerden de dieren anders op een Masai-man dan op een Masai-kind of -vrouw. Zo gingen de dieren meer in een groep staan en hielden ze de omgeving beter in de gaten.
Volgens de onderzoekers wijst het onderzoek uit dat de dikhuiden veel slimmer zijn dan de meeste mensen denken.