Enkele moslimleiders in de Verenigde Arabische Emiraten hebben een fatwa uitgesproken tegen plannen om mensen op Mars te laten wonen. "Er is geen geldige reden om er te wonen", zo redeneren de pientere piefen.
Op Mars gaan wonen is volgens de geestelijken gelijk aan het plegen van zelfmoord, en dat mag niet volgens de strikte wetten van de islam. "Een dergelijke reis zorgt voor veel gevaar, en dat kan niet gerechtvaardigd worden in de islam", zo citeert de DailyMail de fatwa-roepers.
Het comité dat de fatwa uitsprak zei: "Het beschermen van leven tegen alle mogelijke gevaren wordt binnen alle religies als belangrijk gezien."

De fatwa, officieel een juridisch advies binnen de leer van de islam, is specifiek gericht tegen het Nederlandse bedrijf Mars One. Dat bedrijf wil er binnen tien jaar voor zorgen dat er mensen op Mars leven.

Het comité dat de fatwa uitsprak werd in 2008 opgericht. Sindsdien zijn er meer dan twee miljoen fatwa's uitgesproken. Overigens werd er vorig jaar al eenzelfde advies gegeven door een Saudische sjeik.