Als twintigjarige jongen ontdekt technicus Bob Diamond in het hart van New York City de oudste metrotunnel ter wereld. Dertig jaar lang geeft hij er rondleidingen. Totdat de stad in 2010 besluit dat hij daarmee moet stoppen. Inmiddels probeert hij via de rechter toegang af te dwingen. The Verge maakte een documentaire over Diamond en ‘zijn’ metrotunnel.

Op 16 december 2010 krijgt de tunnelfan een telefoontje van een journalist van New York Daily News. Wat hij ervan vindt dat de gemeente hem de toegang heeft ontzegd tot de tunnel onder Atlantic Avenue. Diamond is perplex, hij weet van niks. De volgende dag valt er een brief op de deurmat. Op advies van de New Yorkse brandweer heeft de stad besloten dat het contract, waardoor Diamond rondleidingen mag geven, wordt ingetrokken. De tunnel zou te gevaarlijk zijn.

De zorgen zijn niet helemaal onterecht. Om de buis te bereiken moet in het midden van het drukke Atlantic Avenue een putdeksel worden opgetild. Diamond zette, om dat veilig te maken, drie oranje afzettingen neer op de weg. Vervolgens konden bezoekers via een klein trappetje een voor een naar beneden afdalen. Mocht er ooit in de tunnel brand ontstaan, dan zijn de gevolgen - vanwege de kleine uitgang - niet te overzien. Filmpje