Door een aflevering van de tv-serie House M.D. wist een Duitse arts al snel wat er aan de hand was met een patiënt met wie andere artsen zich geen raad wisten.
De Duitse arts Jürgen Schäfer had toevallig net een aflevering van House gebruikt in zijn lessen aan medische studenten. Daarin kwamen precies dezelfde symptomen voor. De arts, die erg enthousiast is over de serie, gebruikt vaak afleveringen in zijn colleges. Hij staat daarom ook wel bekend als 'de Duitse dr. House'.
De patiënt, een 55-jarige man, had ernstige hartklachten, onverklaarbare koorts en was binnen anderhalf jaar bijna blind en doof geworden, schrijft Schäfer in het medische tijdschrift The Lancet.
De patiënt was al bij verschillende artsen geweest, maar niemand wist wat er met hem aan de hand was. Schäfer herkende de symptomen meteen uit een aflevering waarin een patiënt een kobaltvergiftiging kreeg door zijn kunstheup.
Ook deze patiënt had zijn heupen laten vervangen. Hij had zelfs twee kunstheupen. Na onderzoek van zijn bloed bleek dat de waarden van kobalt en chroom veel te hoog waren. Op een röntgenfoto was te zien dat het metaal in zijn linker kunstheup flink was beschadigd.
Nadat de man een nieuwe kunstheup had gekregen, ging het snel een stuk beter. Alleen zijn gehoor en zicht zijn niet volledig hersteld. Daarvoor had de kobaltvergiftiging al te veel schade aangericht.