De (zelfbenoemd) wetenschapper en schrijver Rhawn Joseph heeft een rechtszaak aangespannen tegen NASA.
Joseph verdenkt de ruimteorganisatie van het verdoezelen van het bestaan van buitenaards leven op Mars. Dit meldt de Volkskrant vrijdag.
De man die zichzelf astrobioloog noemt en medewerker is van het online magazine Journal of Cosmology wil met de rechtszaak bereiken dat de rechter NASA dwingt 'om het vermoedelijke biologische organisme nader wetenschappelijk te onderzoeken'. Joseph doelt hiermee op de mysterieuze ronde steen, die vorige week 'uit het niets' opdook op het Marsoppervlak, precies voor de neus van Marsrover Opportunity. Hij wil dat de rechter NASA opdraagt grondiger onderzoek te doen. NASA moet volgens hem van dichtbij foto's laten maken en de informatie met het publiek delen. Joseph schrijft in een petitie die hij ingediend heeft bij de rechtbank van San Francisco: 'NASA's roverteam voldoet op onverklaarbare wijze niet aan de fundamentele eisen van de wetenschap die opnieuw onderzoek moet doen, nog eens kijken. De weigering om hoge resolutie foto's te publiceren is onverklaarbaar, roekeloos, nalatig en bizar.', zo schrijft de Volkskrant. Het gedrag van de ruimteorganisatie bestempelt Joseph als vreemd, aangezien NASA in een persbericht de steen omschreef als ' iets wat we nog nooit eerder zagen... we zijn helemaal in de war.' Een foto die op 8 januari werd genomen toont een steen op Mars die er een paar dagen eerder nog niet lag. Volgens NASA gaat het wellicht om een steen die per ongeluk door het Marswagentje Opportunity tijdens een maneuver werd opgepikt en op die plaats werd achterlaten.
Maar Joseph denkt dat 'de steen' helemaal geen steen is, maar een soort paddenstoel. Volgens hem was 'de steen' er al de hele tijd, maar werd hij pas later zichtbaar omdat hij nog moest groeien. Als dat zo is, zou Opportunity leven op Mars hebben ontdekt.