Een 19-jarige jongen heeft het stuur van een piloot moeten overnemen omdat die was flauwgevallen. Het was niet de eerste keer dat de jongen aan een vliegstuur zat, maar wel de eerste keer dat hij er alleen voor stond. "Ik was best bang", vertelt hij aan persagentschap AP.
Troy Jenkins stapte in een eenmotorige Cessna 150 voor een pleziervluchtje boven het plattelandsstadje Forbes in de staat New South Wales in AustraliŽ. Het vliegtuig hing nog geen 10 minuten in de lucht, toen de 61-jarige piloot het bewustzijn verloor. Jenkins heeft uit reflex het stuur overgenomen om het vliegtuigje in de lucht te houden.

"Het toestel in de lucht houden was niet het probleem, maar ik was niet zeker of ik het toestel ook veilig aan de grond kon zetten. Ik was echt wel bang. Maar ik moest mezelf en de piloot redden. Het was best wel een ervaring."

De jongen vloog cirkeltjes rond het vliegveld van Forbes op een hoogte van 610 meter. Hij had al eerder met een vliegtuig gevlogen, maar nog nooit stond hij er alleen voor. Door een noodkreet over het radiosysteem kwam een piloot die in de buurt was, hem te hulp. Via radiobegeleiding wilde hij de jongen helpen om het toestel veilig op de grond te zetten.

Net voordat de jongen de landing wilde inzetten, kwam de piloot weer bij bewustzijn. Hij kon het stuur niet van de jongen overnemen, maar kon hem wel, samen met de piloot op de radio, begeleiden. De jongen was zeer blij dat dit gebeurde. "Hij gaf me aanwijzingen in de juiste richting en we hebben samen het toestel aan de grond gezet", zegt de jongen.

De piloot werd na de landing meteen overgebracht naar het ziekenhuis voor nader onderzoek. Tot nu hebben de scans van zijn hart en hersenen geen abnormaliteiten getoond.