Mensen die in de wintermaanden last hebben van steekmuggen kunnen de diertjes vanaf nu opsturen naar de Wageningen Universiteit. Zelfs platgeslagen muggen zijn welkom.
Onderzoekers willen weten of de wintermug, een 'tweelingzusje' van de zomerse variant, een voor mensen schadelijke parasiet of virus bij zich draagt.
De gewone huissteekmug, de culex pipiens pipiens, houdt een winterslaap. Maar er bestaat een naaste verwant van deze gewone mug, de culex pipiens molestus, die in de winter actief blijft. Deze muggensoort blijkt vaker in Nederland voor te komen dan eerder werd aangenomen.
De muggen kunnen het West-Nijlvirus overbrengen. Een besmetting met het West-Nijlvirus verloopt meestal onschuldig, maar kan hoge koorts veroorzaken. Mensen ouder dan 50 jaar lopen een risico op encefalitis (hersenontsteking) of meningitis (nekkramp), die levensgevaarlijk kunnen zijn. Wie een wintermug ontdekt, kan op muggenradar.nl lezen hoe het beestje naar het laboratorium kan worden gestuurd. Wereldwijd zijn er wel 3000 muggensoorten van verschillende geslachten. In Nederland zijn tot nu toe 37 soorten geteld, van wie er veel tot het geslacht huissteekmug behoren.