Alcohol kan levens redden: wie licht aangeschoten een ongeluk krijgt, heeft bij zwaar hoofdletsel een grotere overlevingskans dan nuchtere slachtoffers.
Canadese wetenschappers van de Universiteit van Toronto deden onderzoek naar de gevolgen van alcoholgebruik voor de overlevingskansen na verkeersongelukken.
De Canadezen onderzochten 1.158 verkeersslachtoffers met een hoofdwond. Van hen hadden 418 slachtoffers gedronken. Degenen die matig hadden gedronken bleken 24 procent minder kans te hebben om te overlijden aan de bijkomende schade, opgelopen in de eerste uren na het eigenlijke ongeluk.
Bij ernstige hoofdwonden is het vaak niet de directe wond die voor het grootste gevaar voor het slachtoffer zorgt. In enkele uren zorgt het afweersysteem voor interne zwellingen, ontstekingen en een verdere afbraak van hersencellen. Mogelijk vertraagt alcohol deze werking van het menselijke afweersysteem, denken de wetenschappers.
De wetenschappers zeggen in het wetenschappelijke tijdschrift Archives of Surgery dat de resultaten van hun onderzoek niet bedoeld zijn om het drinken voor het autorijden te stimuleren. Zwaar beschonken slachtoffers hadden namelijk 73 procent meer kans om te overlijden dan de nuchtere patiënten.
Maar mogelijk kan alcohol in de toekomst wel worden gebruikt bij patiënten met verwondingen aan hun hoofd. Alcohol zou dan direct nadat het slachtoffer op de eerste hulp komt moeten worden toegediend - en niet voordat het ongeluk plaatsheeft.