Nieuwe reanimatietechnieken kunnen mensen terug tot leven brengen en dit tot uren na de dood. Dat schrijft wetenschapswebsite LiveScience.

In een panelgesprek aan de New York Academy of Sciences hebben Amerikaanse wetenschappers de nieuwste ontwikkelingen in het veld van de reanimatiewetenschap voorgesteld. Volgens Sam Parnia, assistent-professor aan de State University of New York, zijn de bestaande opvattingen over wat er met het lichaam gebeurt na de dood compleet fout.

‘Vroeger dacht men dat wanneer het hart en de ademhaling stopte, een persoon klinisch dood was’, legt Parnia uit. Nu hebben wetenschappers echter ontdekt dat de dood niet onmiddelijk inzet, maar eerder een langdurig proces is. ‘Dit proces kan soms uren duren. In die tijd kunnen we het mogelijk omkeren’, zegt Parnia.

‘Wanneer iemand een lange tijd zonder zuurstof komt te zitten, zijn er een heleboel signalen die aan de cellen zeggen dat het toegelaten is om te sterven’, vertelt Lance Becker, professor aan de University of Pennsylvania. ‘We weten nu dat we een kans hebben om die signalen te onderscheppen. Zo kunnen we een rem zetten op het sterfproces van de cellen.’

Het grootste gevaar bij reanimatie was altijd dat hoe langer men wacht met reanimeren, hoe hoger de kans op hersenschade is. Nieuw onderzoek heeft echter aangetoond dat dit niet altijd het geval is. Door patiënten te onderkoelen kan de kans op hersenschade sterk worden beperkt.

Nadat men een hart weer opstart, is de manier waarop het lichaam wordt behandeld ook van groot belang. ‘Ons werd altijd aangeleerd dat, als een patiënt bloed en zuurstof verliest, je die moet bijgeven’, zegt professor Becker. ‘Wat we nu weten is dat, als een patiënt goed reageert op een reanimatiepoging, een teveel aan bloed en zuurstof de neurologische schade juist kan verhogen.’

De nieuwe ontwikkelingen brengen ook nieuwe ethische vraagstukken met zich mee. Zo zou men op kunstmatige wijze de levensduur kunnen verlengen. ‘Iemands leven verlengen is misschien niet altijd de beste keuze, maar we moeten in ieder geval alles kunnen geven als iemand instemt met reanimatie’, zegt Becker.