Een Duitse schoonheidsspecialist werd ontslagen omdat haar baas vermoedde dat ze zwanger zou raken. Ze klaagde haar werkgever aan en kreeg gelijk: haar baas moet nu bijna 11.000 euro schadevergoeding betalen.
De 35-jarige Duitse schoonheidsspecialist werkte op uurbasis in een schoonheidssalon in Düsseldorf, maar de afspraak was dat ze op korte termijn de manager van de salon zou worden, schrijft de Duitse krant Der Spiegel.
Maar toen haar baas te horen kreeg dat ze trouwplannen had, schreef hij haar een e-mail met het onderwerp 'Berufs- vs. Familienplanung':
"Ik zal eerlijk zijn. Voor een vrouw van uw leeftijd is het 'normaal' om zwanger te raken en kinderen te krijgen (...). We zouden de reorganisatie van de vestiging in Düsseldorf graag met u doen, maar dat werkt natuurlijk niet als u in 2012 uitvalt in verband met een zwangerschap. Zou u mij kunnen vertellen welke plannen u heeft? Is zwangerschap in 2012 mogelijk of wenselijk - of kunt u het nog een jaartje uitstellen?"
In de mailwisseling die daarop volgde liet de schoonheidsspecialist volgens Der Spiegel duidelijk merken dat ze full time wilde werken en haar carrière wilde uitbouwen. Toch nam haar baas haar niet full time aan. Sterker nog, in november 2011 werd ze ontslagen. Officiële reden: te weinig klanten in de vestiging Düsseldorf.
In één van de mails had de werkgever geschreven dat het geen zin had de reorganisatie uit te voeren met de schoonheidsspecialist als manager, aangezien ze 'de komende twaalf maanden op een zwangerschap moesten rekenen'. Uit ervaring in andere vestigingen had de baas namelijk een belangrijke les getrokken: 'Huwelijk = zwangerschap', zo schreef hij.
De schoonheidsspecialist klaagde de werkgever aan wegens discriminatie en eiste een schadevergoeding. De rechter stelde haar in het gelijk, en oordeelde dat zij een schadevergoeding van 10.800 euro moet ontvangen. Deze vergoeding moet volgens de rechter niet alleen de schoonheidsspecialist compenseren, maar ook een afschrikwekkend effect uitoefenen op de werkgever.