In Zweden lijkt het allemaal zo goed geregeld, maar dat valt tegen. In een ziekenhuis in Stockholm is het zo druk, dat mensen lang op hun beurt moeten wachten. Wat is lang? Nou: 44 uur, bijvoorbeeld.
In het Karolinska ziekenhuis zitten mensen vaak eindeloos in de polikliniek te wachten tot een dokter tijd voor ze heeft. Een Zweed had wel hele erge pech. Hij had een bacteriële infectie, maar moest 44 uur wachten op zijn beurt.
Uit een rapport blijkt dat het de afgelopen zomer heel vaak gebeurde dat mensen te lang moesten wachten. Afgesproken is dat een patiënt altijd binnen 4 uur wordt geholpen, maar die tijdslimiet haalt het personeel eigenlijk bijna nooit. Wachttijden van 8 uur zijn heel normaal, weet The Local.
Volgens het ziekenhuis komen de lange wachttijden door personeelstekorten. Daardoor kan er nooit op volle sterkte worden gewerkt in de polikliniek. Ook was het de afgelopen zomer extreem druk, aldus hoofddokter Ann-Britt Bolin van het ziekenhuis.
Dat er tot nu toe nog geen doden zijn gevallen, lijkt een wonder. Zo duurde het laatst 20 uur voordat er plek was voor een vrouw van 83 met hevige koorts. Een 95-jarige zieke moest ruim 12 uur wachten voordat ze werd onderzocht.