Bij de lancering van een onbemande Amerikaanse raket richting de maan is een kikker de lucht ingeschoten. Het dier is vastgelegd door een van de camera's van ruimtevaartorganisatie NASA. De organisatie heeft bevestigd dat het beeld echt is en dat het inderdaad om een kikker gaat.
Op de foto is het zwarte silhouet van de kikker te zien tegen de achtergrond van oranje rook die de vlammen van de opstijgende raket veroorzaken. Het dier stort ter aarde op de NASA-basis op Wallops Island in de staat Virginia.
Daar lanceerde de ruimtevaartorganisatie vrijdag de LADEE, wat staat voor Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer. Die moet de ijle atmosfeer van de maan onderzoeken.
Wellicht dacht de kikker een lekker koel plekje gevonden te hebben. Het lanceerplatform heeft een soort waterreservoir. Dat water wordt onder meer gebruikt om het platform te beschermen en het geluid te dempen.
De kikker is lang niet het eerste dier dat het slachtoffer wordt van de ruimte-activiteiten van de mens. Zo werd bijvoorbeeld in 2009 een vleermuis geroosterd die aan de zijkant van een brandstoftank hing tijdens de lancering van het ruimteveer Discovery. En bij een andere lancering vanaf Cape Canaveral in Florida vloog een vogel tegen de zijkant van een raket, waarna hij door de vlammen werd verteerd. Foto