De gemeente Utrecht heeft een eigen wietclub opgericht: de Social Cannabis Club Domstad. Dit heeft het college van B en W bekendgemaakt in een brief aan de gemeenteraad. Er zal in clubverband en onder toezicht van de gemeente voor een kleine groep leden gekweekt worden.
Social Cannabis Club Domstad is bij de Kamer van Koophandel ingeschreven in een pand in de stad. De cannabis kan gecontroleerd worden op kwaliteit en sterkte. De gemeente zet het experiment door, ondanks tegenwerking van minister Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie). Hij kondigde al aan te zullen ingrijpen als Utrecht een eigen cannabisclub zou starten.
Utrecht wil het proces van kweek en verkoop uit de strafrechtelijke sfeer halen. In de brief schrijft het college dat het "niemand wil vragen of aanzetten tot handelingen die de minister zal vervolgen." De gemeente heeft daarom besloten een cannabisclub niet te gedogen – zoals dat met coffeeshops gebeurt – maar om een ontheffing van de Opiumwet aan te vragen. Een dergelijke ontheffing heeft bijvoorbeeld producent Bedrocan gekregen, een firma die in opdracht voor het ministerie van Veiligheid en Justitie medicinale cannabis produceert. Met een ontheffing zou de Social Cannabis Club Domstad legaal opereren, en kan de minister niet ingrijpen. Uit de brief:
"De initiatiefnemers zien het clubmodel als een alternatieve vorm – naast en dus niet in plaats van de coffeeshops – specifiek gericht op het voorkomen van aantasting van de volksgezondheid als gevolg van ongecontroleerde teelt."
Wethouder Victor Everhardt (D66, Volksgezondheid) is tevreden met de plannen:
"Het gaat om een kleinschalig initiatief waarin de leden, voor eigen recreatief gebruik, door de club op verantwoorde, controleerbare manier geteelde cannabis gebruiken."
De financiering van de club ligt bij de leden; de gemeente draagt financieel niets bij. De gemeente verwacht dat nog dit jaar een tweede cannabisclub wordt opgericht.