De jongen uit Apeldoorn wist zondag van de tien deelnemers het best het geluid te imiteren dat mannelijke edelherten maken in de bronsttijd, die rond deze tijd aanbreekt. Het kampioenschap werd gehouden in Het Nationale Park De Hoge Veluwe en trok een kleine 1000 toeschouwers. In de jury zaten onder anderen een jachtopzichter en een operazanger. De prijswinnaar kreeg een gewei. Aanvankelijk hadden zich 20 mensen opgegeven, waarmee de inschrijving vol zat. De helft liet het op het laatste moment echter afweten omdat ze het mogelijk door alle media-aandacht toch te eng vonden, aldus een woordvoerster van de organisatie.
In jagerskringen is het gebruikelijk om de brul te imiteren om herten te lokken. Met de keiharde roep, die tussen een leeuwenbrul en het loeien van een stier in zit, lokken de herten andere mannetjes voor een gevecht om de vrouwtjes. In Duitsland, waar veel meer wordt gejaagd, bestaat al jaren een kampioenschap en dat is een serieuze zaak. Mannen en vrouwen gebruiken horens, holle bamboestokken en flessen om zo natuurgetrouw mogelijk te burlen.
De deelnemers op de Hoge Veluwe mochten ook attributen gebruiken, maar het was verplicht ook de stembanden in te zetten.