Een Egyptische visser die een ooievaar met een zendertje aan zijn vleugels zag, bedacht zich geen moment: hij ving het dier en bracht het naar het dichtstbijzijnde politiebureau. De ooievaar was waarschijnlijk een undercover agent, vertelde hij de dienstdoende agenten.
Hoewel de agenten in Qena zeer verbaasd waren over de vreemde aanklacht, besloten ze het dier volgens SkyNews toch te onderzoeken.
Volgens de politiechef waren ze bang dat het apparaatje aan zijn vleugels een bom of spionageapparatuur was. Voor de zekerheid werden er ook mensen bijgehaald die verstand hebben van dieren.
Tot opluchting van de agenten werd er geen bom gevonden en ook geen spionageapparatuur: het apparaatje was een wildlifetracker dat door Franse wetenschappers was aangebracht om de bewegingen van het dier te kunnen volgen. Omdat het apparaatje volgens deskundigen stopte met werken toen de ooievaar de Franse grens overging, kan het niet aangemerkt worden als spionageapparatuur.
Toch is de vogel nog niet vrijgelaten. Dat kan pas als de officier van justitie daar toestemming voor geeft. Tot die tijd blijft de ooievaar in de cel.
De bizarre aanhouding van de vogel hangt volgens commentatoren samen met de grote politieke onrust in Egypte sinds president Morsi is afgezet. Autoriteiten en Egyptenaren zijn daardoor extra alert op verdachte situaties. Eerder werd ook al een duif aangegeven door een beveiligingsmedewerker, omdat het dier een microfilm bij zich zou dragen.