Steeds vaker wordt gekozen voor een uitvaart die maar weinig kost en waarbij wordt afgezien van een afscheidsdienst en koffie en cake na. Dat scheelt duizenden euro's.
Bedrijfjes met namen als Budgetuitvaart, Uitvaartdiscount, Crematie-eenvoud en Uitvaart Compact schieten als paddenstoelen uit de grond, schrijft de Volkskrant.
Een 'klassieke' uitvaart kost al gauw zo'n 7000 euro, een lowbudget-uitvaart kan al voor iets meer dan 1200 euro. Daarvoor wordt de dode thuis opgehaald en zonder 'poespas' (crematoriumdienst, koffietafel) gecremeerd. Meestal gebeurt dat 's ochtends vroeg, vσσr de uitgebreidere crematies. Bij de goedkoopste variant krijgt de familie de as van de overledene niet eens terug.
De uitvaarten kunnen zo goedkoop worden geleverd omdat er geen gebruik wordt gemaakt van de aula van het uitvaartcentrum. Ook op volgauto's en de kisten wordt flink bezuinigd.
De klanten van de 'goedkope' begrafenisondernemers zijn vaak mensen die een niet al te hechte band hadden met de overledene, weinig geld hebben of een hekel hebben aan franje rond begrafenissen.