Dr. James St. James, professor psychologie aan de Millikin University in de Amerikaanse staat Illinois, blijkt als tiener zijn gezin te hebben uitgemoord. Dat opmerkelijke verhaal is opgerakeld door The Georgetown Advocate, de plaatselijke krant die wordt verspreid in het stadje waar de moordpartij 46 jaar geleden plaatsvond.
Op 4 augustus 1967, toen James St. James 15 jaar oud was en nog James Wolcott heette, schoot hij zijn moeder, zijn vader en zijn 17-jarige zus dood. De tiener kwam met een .22 kaliber geweer de zitkamer binnen en schoot zijn vader die er zat te lezen dood.
Vervolgens ging hij naar de kamer van zijn zusje en schoot haar onder meer door het hoofd. Zijn moeder, die was geschrokken van de knallen, stormde haar slaapkamer uit en werd ter plekke door de jongen neergeschoten.
Bij de politie gaf de 15-jarige jongen snel toe dat hij zijn familieleden had gedood. Hij vertelde de rechercheurs dat hij zijn gezinsleden haatte. Zo vond hij dat zijn moeder te hard smakte en werd hij gek van het dialect dat zijn zusje sprak.
Ook was hij kwaad op zijn vader omdat hij zijn haar niet mocht laten groeien en niet mocht meelopen in een vredesdemonstratie. Hij verklaarde dat hij wist dat hij psychisch niet in orde was, en dat hij al maandenlang lijm snoof.
Na medisch onderzoek verklaarden artsen dat de jongen leed aan paranoïde schizofrenie. De rechter sprak hem vrij vanwege ontoerekeningsvatbaarheid. Hij zat vervolgens zes jaar in een psychiatrische inrichting.
Na zijn vrijlating uit de inrichting veranderde James zijn naam en ging studeren. In 1988 promoveerde hij en begon hij als docent aan de Millikin University, waar hij opklom tot hoofd van de faculteit psychologie.
Nu zijn verleden is onthuld, hoeft hij waarschijnlijk niet te vrezen voor zijn carrière: zowel zijn werkgever als zijn studenten gaan ervan uit dat hij na de zomer gewoon weer aan het werk gaat. De professor met de paardenstaart is immens populair bij zijn studenten. In 1997 won hij zelfs een belangrijke prijs als een van de beste universiteitsdocenten van de VS.
Niet iedereen vindt dat het allemaal zomaar kan. De burgemeester van Decatur, waar de Millikin University is gevestigd, zegt in de krant dat hij vindt dat St. James moet terugtreden. Ook al is het 46 jaar geleden, hij had moeten vertellen over zijn verleden, vindt de burgemeester.
Een van zijn studenten hoopt van harte dat professor St. James college kan blijven geven. Hij vertelt in de krant dat hij zich prettig voelt bij zijn docent. "Hij is geen bedreiging voor wie dan ook", aldus de student.