In Groot-Brittannië is een tekst vrijgegeven uit 1983 die uitgesproken had kunnen worden door koningin Elizabeth, als de Koude Oorlog was uitgelopen op een nucleaire confrontatie. Ambtenaren schreven het stuk als onderdeel van de grootschalige simulatie-oefening Wintex-Cimex 83. Het script is met andere regeringsdocumenten vrijgegeven uit de nationale archieven.
De oefening vond plaats tijdens een van de meest gespannen periodes in de Koude Oorlog, toen de Amerikaanse president Reagan de Sovjet-Unie beschreef als het 'Evil Empire', en Europese landen kruisraketten installeerden.
Met de toespraak zou de koningin het Britse volk hebben voorbereid op een derde wereldoorlog. Ze beschrijft de gevaren voor de Britten als "groter dan ooit tevoren in de geschiedenis".
"De vijand is geen soldaat met een geweer, het zijn zelfs geen piloten die boven onze steden en gemeenten naar een doelwit zoeken, maar het is de dodelijke kracht van misbruikte technologie."
Met een verwijzing naar de twee eerdere wereldoorlogen staat er: "Nu wordt de waanzin van de oorlog opnieuw over de wereld verspreid en moet ons dappere land zich andermaal voorbereiden om te overleven tegen het kwaad".
De toespraak is nooit opgenomen, en het is onbekend of koningin Elizabeth de tekst ooit onder ogen heeft gehad.