Reisorganisator Neckermann heeft in België een omstreden actie stopgezet. Het bedrijf had op zijn website en in winkels valse afwezigheidsbriefjes beschikbaar gesteld voor ouders. Met de 'doktersbriefjes' konden ze hun kinderen al eind juni, nog voor de vakantie, van school halen om op vakantie te gaan.
De actie kwam Neckermann op een storm van kritiek te staan. Artsen en scholen maakten bezwaar en ook de minister van Onderwijs, Pascal Smet, bemoeide zich ermee. Hij kondigde juridische stappen aan tegen de reisorganisator.
Neckermann wilde er met de stunt op wijzen dat een vakantie in de laatste week van juni een stuk goedkoper is dan in juli. Maar vandaag laat het bedrijf weten dat de actie met de afwezigheidsbriefjes na contact met Smet is stopgezet "omdat het ludieke karakter verloren ging en het bericht een verkeerde ondertoon kreeg".
Verscheidene ouders zeggen in Belgische media dat ze de actie wél konden waarderen. Ze wijzen erop dat een vakantie in juni fors goedkoper is dan in juli. Ook benadrukken sommigen dat de actie duidelijk ludiek bedoeld was.
Op de voorgedrukte 'Verklaring van afwezigheid' wordt gerefereerd aan een "doctor in het toerisme" en er staat dat het kind "wegens: vakantie aan de laagste prijs" niet naar school kan komen.