In het westen van Texas in de Verenigde Staten is The Long Now Foundation bezig een enorme klok van 150 meter hoogte te bouwen in een berg. De chronometer zal 10.000 jaar tikken en erna stoppen. Het doel van de bedenkers is mensen aan het denken te zetten over hun tijdsbesteding op de korte en lange termijn.
Onder meer musicus Brian Eno, Amazon-directeur Jeff Bezos en Wired-oprichter Kevin Kelly zijn betrokken bij het project. Directeur Alexander Rose meent: "Wat we hopen te doen is om iets te maken dat zo mythisch en gestoord is dat mensen er verhalen over willen vertellen en het een meme wordt waarnaar kan worden verwezen. Als mensen je vertellen dat je geen langetermijndingen kunt doen, zal de 10.000-jaar klok er altijd nog zijn als tegenvoorbeeld."
Rose heeft goede hoop dat zijn idee mensen zal wakker schudden. "Ik gaf ooit een rondleiding aan wat IBM-ingenieurs en eentje van hen zei: Weet je, dit gaat nooit werken. Over 3.000 jaar worden er maagden op dit ding geofferd en dan druipt al dat bloed erdoorheen en dat gaat niet werken. Ik zei: dat kan misschien zo zijn maar voordat je hier naar binnen liep, dacht je nog niet 3.000 jaar de toekomst in, dus het werkt al."
Helemaal de klok afbouwen is geen optie. "Er zijn elementen van de klok die we onafgemaakt laten voor toekomstige generaties en jubilea. Het idee is dat er per jaar, per decennium, per eeuw, per millennium en per tiende millennium iets cools gaat gebeuren. Wij bouwen alleen de evenementen per enkel jaar en decennium, zodat de anderen overblijven voor andere mensen om in de toekomst te bouwen", zegt Rose tegen VICE.
Om ervoor te zorgen dat men over 10.000 jaar ook nog weet waar de bouwers het over hadden, is men bezig een moderne Rosetta-steen te maken. De siliconen schijf, die geconserveerd wordt met lang houdbaar nikkel, bevat duizenden talen met dezelfde informatie die erin geŽtst is op microscopisch niveau. "Hiervoor maakten we het breedste talenarchief ter wereld. We moesten letterlijk dingen verzamelen uit schoenendozen in Papoea-Nieuw-Guinea, nu hebben we een database van bijna 3.000 talen." Wanneer het gevaarte klaar is, weet men nog niet.