Een team van Russische onderzoekers is afgelopen donderdag weer huiswaarts gekeerd, nadat ze bewezen hadden dat het mogelijk is om met busjes van Rusland via de Noordpool naar Canada te reizen, uitgerust met pikhouwelen om zich een weg door de ijsschotsen te banen. Hun lange tocht duurde ruim twee maanden, waarbij zij hun zelfgemaakte voertuigen met grote banden konden uittesten en een aantal wetenschappelijke experimenten konden uitvoeren. Hun toch was 4.000 km lang en duurde 70 dagen. Hun snelheid was maar 10 km per uur en ze hadden 3.000 liter dieselolie bij zich, die door sponsors was beschikbaar gesteld. Ze begonnen in Severnaya Zemlya waar ze met een ijsbreker gebracht waren en via de Noordpool reden ze naar Resolute Bay in het verre noorden van Canada. Hun twee fel rode busjes waren voorzien van 2 liter Toyota dieselmotoren en van onderdelen van een eerder prototype, waarmee ze in 2009 van Rusland naar de Noordpool en weer terug hadden gereden.
De leider van de expeditie, Vassili Ielaguine, vertelde dat de zeven mannen een handjevol ijsberen waren tegengekomen, die niet erg agressief leken te zijn, en ook zeehonden. De meeste indruk hadden echter de besnorde walrussen op ze gemaakt, die ze in het Canadese gedeelte van hun tocht waren tegengekomen. Ook kregen ze de gelegenheid om het Noorderlicht te bewonderen, dat de hele hemel verlichtte. Op een zeker moment kregen ze zelfs "hulp uit de hemel" toen ze een grote scheur in het ijs naderden die te wijd was om over te steken. Maar omrijden zou ook gevaarlijk zijn, omdat ze dan veel brandstof zouden verliezen.
Plotseling verschoof het ijs en de scheur werd gedicht. Vol gas staken ze over en aan de andere kant gekomen zagen ze dat de scheur twee minuten later zich weer opende. In Resolute Bay kregen ze een warm welkom en ze mochten hun voertuigen opbergen in een garage.
De mannen vliegen terug naar huis, maar volgend jaar februari komen ze terug om dan via de Bering Zee weer in westelijke richting naar Rusland te rijden.