Een restaurant in de Verenigde Staten gooit het radicaal over een andere boeg. Het menu bestaat enkel uit verse, gezonde gerechten die zijn klaargemaakt met afvalresten. De maaltijden worden bovendien gratis aangeboden. Een bijzonder concept om even bij stil te staan. Een restaurant, annex kruidenierswinkel, zonder prijsaanduidingen. In Sommerville (Massachusetts) opent deze zomer The Gleaners' Kitchen. Bedenker Maximus Thaler benadrukt dat hij helemaal geen commerciële activiteit wil uitbouwen. De Amerikaan, die nu al op kleine schaal eenzelfde zaak runt vanuit zijn appartement, wil enkel de gemeenschap voeden. Kruiden, vlees, vis, groenten, fruit. Alles komt uit de afvalcontainer. ''s Avonds laat als onze winkel gesloten is, duiken we her en der in de vuilbakken van de grootwarenhuizen', verklaart Thaler. 'Je staat versteld van de lekkere dingen die we aantreffen. Supermarkten smijten al snel voor zo'n 2.000 euro goederen weg die nog perfect kunnen genuttigd worden'. Alle vondsten worden door de vrijwilligers grondig gekeurd en gewassen voor gebruik.
De 22-jarige student, die blaakt van ambitie en nobele intenties, wil dat mensen anders gaan denken over voedselresten. 'Etenswaren zijn geen consumptiegoederen waarvoor je moet betalen, je deelt ze en bouwt er een gemeenschap rond', aldus de bedenker.
Aan restaurantbezoekers wordt enkel gevraagd om iets mee te brengen dat bruikbaar is in de keuken of om desgewenst een donatie te doen. Met behulp van stortingen hoopt Thaler uiteindelijk deze zomer zijn ultieme droom waar te maken: een volwaardige eetgelegenheid die de buurtbewoners voedt. Dag in, dag uit. 24 uur op 24 uur. Een bewonderenswaardige missie die niet alleen de buiken vult, maar ook de harten verwarmt.
Filmpje